30 April 2004, Dakkapel - deel 1

Dit was het eerste weekend met goed weer en 3 dagen om te klussen, dus ik wilde graag een grotere klus aanpakken. En daarbij komt dat m'n pa weer mobiel genoeg was om aktief mee te helpen. Dus na wat wikken en wegen waren we er uit, de dakkapel.
Aan de zijkant van mijn huis wilde ik namelijk een dakkapel. Deze komt in de toekomstige badkamer. Om de badkamer groter en eenvoudiger kwa ruimte te maken (weinig schuine natuurlijke vlakken), is het plan om de dakkapel van spant tot spant te maken (3.3m).
Normaliter steunt een dakkapel op 2 slapers welke tussen dakspanten worden geplaatst (dit mede omdat de meeste dakkapelen smaller zijn). Echter willen wij de dakkapel direct op de spanten laten rusten, dit is namelijk veel steviger. Een tweede verbetering welke wij wilde aanbrengen is in de constructie. Wij willen een zelfdragende dakkapel maken, en zoveel mogelijk gebruikmakend van originele constructies. Normaal rust het dak van een dakkapel op het kozijn, dit werkt op zich wel, maar een kozijn is van origine nooit bedoelt geweest om gewicht te dragen. Een tweede rede dat we dit doen, is dat we nog geen kozijn hebben. (deze wordt later gemaakt en geplaatst). Behalve bovenstaande verbeteringen was er nog 1 laatste welke we wilde doorvoeren. Meestal laat men het dak van een dakkapel aflopen richting het dak. Dit is o.a. gedaan zodat je geen of weinig zicht hebt op het hemelwater afvoer. (deze loopt dan b.v. vlak over het dak naar beneden). Deze oplossing is veel gebruikt en optisch mooi, en functioneel. Tenzij je ooit een lek hebt in je dak, en dan stroomt al het water je huis in, ipv je huis uit. En dit is wat we ander gaan maken, we later het platte dak aflopen naar buiten. Hierdoor zie je wel een afvoerbuis, maar deze is altijd goed te camovleren.
Overigens de mensen welke zich afvragen waarom ik geen schuin pannendak plaats. Dit is vanwege vergunningen, als je binnen voorgeschreven maten blijft er een plat dak op legt, is het vergunnings vrij. En dit scheelt een hoop gedoe, en veel geld :)
Maar goed, voldoende theorie, tijd voor de praktijk. De eerste van de 3 dagen was het tijd om de constructie voor te bereiden. Dit scheelt namelijk heel veel tijd als het dak eenmaal open ligt. De basis constructie bestaat voornamelijk uit veel zwaluwstaartverbindingen. Dit is namelijk een natuurlijke sterke verbindingen, welke vroeger heel veel werd toegepast.
Na veel zagen, schaven, schuren, passen en meten waren de basis elementen klaar voor constructie. Dus we zijn benieuwd of het allemaal straks wel gaat passen.