2 Mei 2004, Dakkapel - deel 3

Op de derde dag gaat het dan toch echt gebeuren. Dit is dan ook meer het zichtwerk. Als eerste was het alle dakpannen eraf halen, dit waren er ongeveer 180. Hierna konden de panlatten en de tengels eraf. En toen ging de reciepozaag erin, en lagzaam maar zeker ontstond er een heel groot gat.
Nu dat het gat erin zat kon de oude ligger ook weg, deze heeft nu immers geen functie meer. Deze ligger laten wij aan de zijkanten nog ongeveer 10cm uitsteken voor de krachten beter te verdelen.
Nu konden we dan toch acht aan het opbouwende werk beginnen. M'n pa maakte een balk op de ligger waar het raamkozijn later op komt te rusten. De m'n bouwmaat maakte de zijkanten mooi dicht. En ik ging de kepers (kleine balkjes) plaatsen waar later het dak op komt te rusten. Ook hierbij zijn de kepers met een zwaluwstaartverbinding met de voorste ligger verbonden, en aan de dakkant hangen ze in keper-hangetjes.
Bij het monteren van de kepertjes kwamen we achter iets wat je normaal nooit zou ontdekken in je huis. Wij hebben de liggers van de dakkapel in het verlengde gemaakt van de bestaande spanten. Hierbij gingen wij er van uit dat deze recht en parallel stonden. Nou staan de spanten wel parallel ten opzichte van elkaar, maar ze staan niet precies haaks op de zijgevels. Om precies te zijn is het verschil ongeveer 1 volle baksteen breed. Waarschijnlijk tel of meet foutje met het bouwen van het huis. Omdat wij met onze maatvoering er van uit gingen dat alles haaks en recht was kwamen we hierdoor iets vreemd uit. Maar dit zal een normaal mens nooit zien. Maar dit soort dingen zijn wel grappig :)
Ondertussen waren de zijkanten dicht, en was de balk voor het kozijn geplaatst. De kepers lagen op hun plaats, dus nu konden de dakplaaten erop. Omdat de dakkapel niet haaks is, moest er nog het een en ander worden afgezaagt aan de dakplaaten. Maar na het nodige zaagwerk en veel schroeven, zat ook het dak erop. Dit was eigenlijk het eerste moment wanneer we echt een goed beeld kregen van de dakkapel. En we zijn er heel trots op.
En toen kwam het standaard ritueel weer, alles inpakken in plastic. Want het waterwerend maken is een taak voor volgend weekend.
Dit waren weer 3 hele vruchtbare en leerzame dagen met een mooi resultaat.