28 Februari t/m 4 April 2004, Jawel, we leven nog

Menig persoon begon zich al af te vragen waarom de site zolang stil was. Is hij dood, terroristische aanslag, in de kraag gegrepen door de belastingen, vermoord door de Ossendrechtse mafia? Nee hoor, niets is minder waar, we leven nog steeds. Maar hier in ieder geval even in chronologische volgorde wat er allemaal is gebeurt.
1. De PC waarmee ik altijd de fotos upload was afgestorven. Tenminste het OS dan. En zoals de meeste weten duurt het dan een tijdje voordat alles weer draait. (ongeveer 2 weken in dit geval)
2. Mijn internet provider had ineens de verbinding zonder opgaaf van rede verbroken. Maar enkele dagen later kwam die weer tot leven, en wat bleek ik had weer een nieuw IP-address gekregen. Wat dus inhield dat ik 't vruchte.nl domein moest laten overzetten. Maar het goede nieuws hierbij is dat mijn poort 80 niet meer is geblokkeert, wat kort gezegt inhoud dat de paginas nu gewoon zijn te bereiken onder http://verbouwing.vruchte.nl (geen :81 dus meer). Maar portje 81 zal voorlopig blijven verwijzen naar port 80. Kort gezegt, de oude manier blijft voorlopig ook werken. (bijna weer een week voorbij)
3. Vakantie. Inderdaad de boog kan niet altijd gespannen zijn. We zijn nu al een paar maandjes lekker bezig, maar je moet ook een beetje aan jezelf blijven denken. Anders zit je straks overstressed thuis, en dat schiet ook niet op. Ik was een weekje wintersporten (Snowboarden) in serre chevalier (frankrijk), samen met de medebouwvakker en nog een paar anderen. Voor fotos zie http://vakantie.vruchte.nl (weer een weekje verder)
4. Nou zou je toch al zeggen dat we er al waren, maar de meeste dingen komen nooit alleen. Deze laatste week van het stel was ik redelijk druk bezig met m'n werk ('t geld moet toch ergens vandaan komen). (laatste weekje verknalt)

Ok, tot zover de reden. Nu gaan we in ieder geval weer vrolijk verder met de verbouwing. Aangezien ik zelf niet meer precies weet wat ik allemaal gedaan heb afgelopen tijden, probeer ik kort per weekend toch een klein verslagje te geven. (op basis van de foto's zou ik toch nog iets moeten herinneren, toch?)
28 Februari
Je gelooft je ogen niet, maar d'r lag een lekker dik pak sneeuw :). maar het is redelijk weer dus we kunnen het een ander doen. Het vorige weekend hebben we de muurplaten vervangen, dus nu kan het dakbeschot op orde worden gemaakt. En als snel zit er een mooie nieuwe plaat op, en kunnen de tengels en panlatten worden gemonteerd. ff pannen plaatsen, en voila.
29 Februari
De sneeuw van gisteren was mooi, maar nu krijgen we er een directe belevenis van. Want na een mooi ochtend zonnetje, komt er af een toe een stevige sneeuwbui voorbij, en verandert m'n medebouwvakker bijna in een yeti. Maar er wordt ook nog gewerkt, namelijk aan het middensegment van de voorkant. Aangezien het kozijn hier op rust kunnen we hier niet echt veel aan doen, maar we repareren wat we kunnen. Zo wordt in ieder geval de balkjes waar de goot op rust vernieuwt. En worden een aantal stenen opnieuw gemetselt. Ook reparen de het houtwerk van de bak van de goot met nieuw materiaal.
6 Maart
We durfde het in het begin eigenlijk niet aan, maar we hebben het toch gedaan, en zijn er achteraf blij mee (deels). Waar hebben we het over, de gootbak. Er is namelijk al een paar keer in het verleden wat aan gerepareert (en met verkeerde materialen), hij is redelijk scheef en krom gemonteerd, en er zijn veel delen rot, en als laatste zit de constructie niet echt mooilijk in elkaar. Of te weil, er komt nog een klusje bij. M'n pa gaat zich hier grotendeels mee bezig houden. De Goot wordt helemaal gedemonteerd en verfvrij gemaakt. Hierna zullen diverse onderdelen met hardhout worden vervangen (leek ons wel wat beter dan de vuren stukjes welke hier en daar misbruikt waren), en alles stevig in een goed systeem van menie en verlagen gezet. Dit restauratie werk zal niet in Ossendrecht plaatsvinden, maar thuis (ouderlijk huis).
7 Maart
Door onder ingrijpende beslissing van gisteren, kunnen we overal nu NOG beter bij. Hierdoor schiet alles lekker op. Nu is namelijk het laatste segment van de voorkant aan de beurt. En ook hier moest er nog wat gemetselt worden, Waardoor we de klus van het segment dir weekend niet kunnen afronden. De steunbalk van het spant ziet er ook niet echt betrouwbaar uit, en daarom slaan we ff een stut, en leggen er een nieuwe in. De constructie is nu klaar, nu is het wachten totdat de mortel is uitgehard.
13 Maart
Aangezien dit het laatste weekend is voor de vakantie, en we er dus 2 weekenden niet zijn, wilde ik niet al te veel overhoop halen. En dus proberen we alleen zoveel mogenlijk klussen af te ronden. Als eerste nog even een laatste laagje mortel over de stenen, en de muurplaat kan geplaatst worden. Verder is het routine werk weer. Even osb plaatje op maat maken, plaatje plaatsen, tengels d'r over, panlatten erbij, en dakpannen neerleggen, en klaar waren we. M'n pa heeft ook zeker niet stil gezeten. Hij heeft een heel mooi en handig schroeven kistje gemaakt (want we waren altijd de doosjes kwijt). En is nu de het gereedschap wat centraler op de zolder, met een mooie werkbank erbij.
14 Maart
Tja, laatste dag, wat kun je dan nog doen. Nou we hebben ons redelijk ge-ergert aan de lekkende dakkapel aan de voorkant, en dus het zink hiervan ging eraan. Daarna erover een zeiltje gespannen, en nu zou het al wat minder erg moeten zijn. tzt komt er wel betum op, maar dat duurt nog even, maar we willen het wel graag een beetje droog houden tot die tijd. Aangezien we voorlopig niks meer hoeven te doen aan de voorkant, bleef er niets over dan de steiger af te breken, en deels te verplaatsten naar de zijkant. (voor na de vakantie)
VAKANTIE!!!!!
3 April
Een vers nieuw weekend. Het wintersportbruin is er door de nederlandse zon als redelijk afgeschraapt, dus we passen weer helemaal in het straatbeeld. Nog een andere mededeling, aankomende weken zal m'n pa niet meer ten tonele verschijnen. Hij is namelijk geoppereert vanwege zijn voetbalknie, wat kort gezegt inhoud dat het lopen voorlopig even iets minder gaat. Overigens heb ik mijn pa nog nooit zien voetballen, maar goed.
Aangezien we voor het laatste deel van het dak, plastic nodig hebben om af te dekken, is het tijd om eerst een andere klus af te maken. Over het deel waar we waren begonnen, ligt dit plastic, dus dit kunnn we mooi gebruiken. Uiteraard moet dit deel wel geprefabed worden voordat de goot erop kan. Dus dat werd eerst lekker dik met de menie erover, om de onderste deel van het dakbeschot en het montage materiaal een mooie nederlandse kleur te geven (orange). Zodra de menie een beetje droog is gaat de rubberroid (dakleer) erover. Nu nog een mooi latje er tegen en het begint al weer wat te worden.
Voordat we weer op onze lauweren kunnen gaan zitten moeten we nog even wat voorbereidende werkzaamheden doen voor de volgende dag. We willen namelijk de volgende dag de goot erop zetten, en deze goot hangt aan gootbeugels. En de beugels moeten we op houten blokjes monteren. En deze blokjes moeten we zagen en in de menie zetten. En al snel ontstaat er de oerhollandse sport, DOMINO!!!!
Nog even een laatste noot. Het voorjaar is weer begonnen, en dus ook zo in mijn achtertuin. Ondanks dat we de tuin enigsinds hebben gesnoeit, wisten er toch nog een paar mooie tulpen tussen het bouw afval omhoog te kommen. Mooi toch, die natuur levend in je achtertuin? Vond ik ook, m'n medebouwvakker niet (wees niet bang hij heeft ook nog een zachtaardige kant). Maar deze tulp zit al ondertussen in een potje water mijn tuin te bewaken, achter het glas
4 April
En dan is nu het moment om de goot te plaatsen, dit leek ons een eitje. Echter moet deze goot wel aflopen naar 1 punt, en wel te verstaan waar de afvoer zit. Dit is op zich eenvoudig (kwestie van de goot recht monteren). Enkelt was de afvoer origineel aan de voorkant, en ik wilde 'm aan de achterkant hebben. Dit omdat deze goot onafhankelijk is van de voorste goot, en het een redelijk groot dakoppervlak is. Alleen de muur is dus schuin aflopend naar voren gemetselt. Dit is iets wat je zelf niet direct ziet, ove een afstand van 10 meter, is er een hoogte verschil van ongeveer 1 steen (5 cm). En als je dus deze hoogte wilt compenseren, dan steekt de goot aan de voorkant uiteindelijk 10cm boven de muur uit. Nou is dat voor de boeiborden niet zo erg, en ook niet voor de pannen (dit valt allemaal wel redelijk de compenseren en mooi weg te werken). Maar een mooie aansluiting op de voorste goot (niet voor afwatering, maar voor afwerking) wordt wel heel erg lastig. Maar voor het moment monteren we alles zo dat alles wel voldoende afloopt, en dat het water uiteindelijk uitkomt waar je het wilt hebben (niet in je huis dus).
Na dit weekend heb ik er nog even met mijn pa over gehad, en na een brainstorm sessie zijn we er toch uitgekomen. We later de goot gewoon langs de muur naar voren lopen. Aan de voorkant komt er een afvoer welke we aansluiten op de afvoer van de voorste dakgoot. Alleen om dit mooi te kunnen doen, moet de voorste gootbak weer terug zijn geplaatst. Dit omdat je dan iets beter kunt zien hoe ze het beste op elkaar kunnen aansluiten. Overigens zal je van deze constructie vanaf buiten niks zien. Want de ombouw van beide gooten worden netjes op elkaar aangesloten. het enige wat je zal zien, is dat er 2 pijpen uit komen, welke samen komen in 1 pijp, maar daar is niks mis mee :)

Ok, tot zover de major update, ik hoop i.i.g. dat de omstandigheden mij toelaten dat ik voor de rest de site wel up to date kan houden. Want ik voel me na deze update mee auteur ipv bouwvakker :)