21 Februari 2004, Shoppen & Slopen

Omdat we muurplaten en OSB-platen nodig hadden, was het eerst tijd om te shoppen. De dag ervoor had ik al een grootere aanhangwagen geregelt (want die groote en lange zaken passen niet in het andere karretje). Voor een redelijke prijs hadden we voor 17m aan muurplaat gevonden, en deze balken waren gelukkig redelijk recht. Verder had ik ook circa 10 OSB-plaaten nodig, en deze hadden ze bij de houthandel ook voor een redelijke prijs. Dus dat was volprakken. En ik zag dat ze ook nog een stevige kruiwagen hadden in de aanbieding, dus die kon er mooi bij. Op naar de volgende halte.
Aangezien we ook nog een paar dakpannen en nokforsten nodig hadden, was 't ff lang een pannenboer. Helaas miste het hier net, want deze toko was tot 12:00 open, en je raadt 't al, wij kwamen 12:05 aanzetten. Iets dan maar voor het volgend weekend. Dus maar door verder. In Ossendrecht de bak uitladen, en ff tijd om een bakkie te doen.
Dit weekend sta ik er alleen voor met m'n pa, dus wordt 't iets anders plannen met werk. Als eerste was 't voor mij een paar gaten dichtplakken van m'n garage, want met het aanbrengen van de verzwaaring op het zijl waren er toch nog een paar gaten erbij gekomen. Ondertussen maakte m'n pa een eenvoudig maar effectief ophang systeem voor de latten, want 't begon door de hoeveelheid hout wel een rommeltje te worden in de garage. En toen ontkwamen we er niet aan om aan een van de spannenste delen van de verbouwing te beginnen, namelijk de goot aan de voorkant. Hierbij is het namelijk niet simpel wegslopen, en vervangen. Ik wil deze goot restaureren, het is immers een vrij kenmerkend deel van het huis. m.a.w. we moeten vrij voorzichtig te werk gaan. Er komt een nieuwe zinken goot in, maar voordat dat gebeurt moet eerst de bak zelf in orde zijn. En aangezien deze in een vrij slechte conditie is, kan dit nog spannend worden.
Maar goed, aan het werk. Wat we zien is dat de meeste onderdelen goed kunnen vervangen. Het enige wat we niet kunnen is het schuine deel van de goot, dit omdat hier een holle glooiing in is gemaakt, en dit kunnen we echt niet namaken, dit kan alleen een timmerman. (heb je b.v. een groote bovenfrees voor nodig). Maar deze schuine delen kunnen we goed conserveren, en eventuele andere roote delen zijn goed te vervangen. En uiteraard gaat alles lekker dik in de menie. Onderdelen die we willen gaan vervangen zijn: Muurplaten, balken (waar de goot op rust), bovenplaat, onderplaat (deels), voorplaat (deels). Wat ons al met al opvalt, is dat de klus redelijk is te overzien, dus we gaan al snel met goede moed verder. Dus we slopen de delen weg welke we willen vervangen van de goot, en halen ook een onderste rij van het dakbeschot weg. Hierdoor kunnen we de muurplaat eenvoudig vervangen.
We hadden het al een beetje verwacht, maar ook hier moet weer een beetje worden gemetselt, echter hier maar 1 rij (soms nog 1 steentje dieper hier en daar). UIteraard moeten we hier wel rekening houden met de locatie en de dikte van de balken waar de goot aan hangt. En nu is het een nachtje wachten totdat de cement voldoende hard is voor de volgende stap. Ik moet overigens wel zeggen dat we enorm veel hebben bereikt vandaag. (en dat voor z'n 2-en, maar het droge weer zal wel heel erg veel hebben geholpen :)