1 Mei 2004, Dakkapel - deel 2

Op de tweede dag willen we de basis constructie gaan monteren. Om dit te doen maakte we eerst 2 gleuven op de plaats van de spanten. Dit zijn de locaties waar onder en boven de dakkapel uit het dak zal komen.
Dus dat was pannen eraf, hier en daar een panlat doorzagen. Hierna haalde we 2 planken aan dakbeschot aan iedere zijde weg. Hierdoor kregen we voldoende bewegingsruimte om te werken, maar waren de gaten niet te groot om te dichten.
Nu dat we de ruimte om te werken hadden gemaakt konden we de elementen gaan monteren. Eerst kwamen de staanders welke rusten op de ligger aan de onderkant. (deze ligger hadden wij met het vervangen van de muurplaaten al gemonteerd). Nu kwam het deel waarvoor we met z'n drie-en moesten zijn, het plaatsen van de andere onderdelen. Na veel gebruik van de waterpas was alles afgemeten, en kon alles voor de laatste keer worden gezaagt. Omdat je nooi van uit kan gaan dat alles past zoals je het in je hoofd het hou je altijd wat marge over. En deze marge zagen we pas op het laatste moment weg.
Nu eerst alles koud monteren (zonder lijm en ijzerwerk), alles klopt nog steeds zoals we het willen. Dus nu kunnen we de zwaluwstaart verbindingen gaan lijmen, en kunnen overal de plaatankers en hoekankers worden gemonteerd.
Een pot parkers verder zat alles muurvast. En de basis voor een mooie dakkapel is gelegt. Ondertussen was het al weer laat, en konden we de boel dicht gooien. Hierbij pakten we al het hout in plastic in, en de sleuven pak dakpannen (plus hier en daar een strookje plastic). Overigens wel een maf gezicht als je zo een bouwwerk uit een dak ziet steken. :). En we hebben vandaag mooi bereikt wat we wilde bereiken.