17 April 2004, Een stralende lange dag

De weersvoorspellingen waren al goed, en deze klopten ook nog. Toen we sochtends aankwamen was de zon all lekker bezig met ons aan het opwarmen. En zoals het altijd met goed weer is, iedereen komt dan naar buiten. Dus ook de buren. Alleen het nadeel is brabantse gezelligheid is dat het zoveel tijd kost :). Want voor je het weet ben je een uur van je werktijd kwijt. Maar ja, dat is nou eenmaal onderdeel van mijn inburgerings cursus.
Maar toen ging het groote feest beginnen. De planning was om het laatste del van de goot te vervangen. Een nieuwe mijlpaal, waarbij ik hoopte dat het weer zou meewerken. Dus nadat de pannen waren veilig gesteld, gingen we met breekijzers en klauwhamers tekeer. Alleen dit was een beetje overkil, want het meeste hout bood zichzelf al aan om verwijdert te willen worden. Dus we waren hier al snel mee klaar. Maar de muur eronder zag er niet overal even fris uit, dus dat zag al uit naar wat reparatie acties.
Maar wat we erst moesten doen was mijn achterste spant redden. Er was namelijk tussen 2 balken van een spant een drawsbalk welke aan een zijde in de muur stak. En dit hoort ook zo voor de krachten. Alleen hiermee waren 2 problemen. De eerste was dat een vorige bewoner deze mooi strak langs de balk had afgezaagt (terwijl deze enigzins behoort over te steken), dit is nog niet echt rampzalig maar het is niet echt netjes. Het tweede probleem was dat de andere zijde (welke in de muur stak), redelijk was weggerot. Nu zouden we het rotte weg kunnen halen en de boel dichtblubberen en nooit meer naar kijken, maar nu dat we er toch mee bezig zijn kunnen we het net zo goed meteen goed doen. De oude tussen balk weghalen hadden we niet zoveel behoefte aan, aangezien we hiermee mischien meer slopen dan de bedoeling is (deze balken zitten immers met stevige nagels aan elkaar). Dus wat we deden is uit een balk een nieuwe dwarsbalk maken voor de andere kant. Deze keer wel op goede lengte, en lekker stevig in de menie. Dus na wat zaag en beitel akties hadden we een mooi passend tussen balkje. Even voorboren en een paar groote nagels er in. Bij de oude dwarsbalk zaagde we nu enkelt alle rotte delen weg, zetten alles goed in de menie, en laten de rest zitten.
Nu dat de dragende constructie in orde is kan er verder worden gesloopt van het dak beschot. Ondertussen ging ik alvast het metselwerk repareren, want die rotte drawbalk had natuurlijk wel zijn sporen achter gelaten in de muur. Terwijl mijn medebouwvakker de bezig is met de voorbereiden werkzaamheden voor het plaatsen van de nieuwe muurplaat (dragen constructie maken voor nieuw dakbeschot, en het op maat maken van de nieuwe muurplaat), kregen we de uitnodiging voor een biertje bij de buren. Erg aanlokkelijk, zeker met dit warme weer. Dus dat werd even snel een paar dingen afmaken voordat we even bierpauze konden nemen. Ik wilde namelijk zelf mijn metselwerk in de hoek tussen mijn achtergevel en zijgevel reden. Nu moest ik hiermee wel voorzichtig zijn, want voor je het weet zit je je huis vanaf je funderingen op te metselen. Dus alleen het ergste fixen. Aan de binnenkant zetten we er toch een betonnet met een dikke raaplaag tegen. Deze moet de stevigheid grotendeel overnemen. Ondertussen was mijn medebouwvakker al aan het bier gegaan, en ik, tja er was nogal wat te metselen. Aangezien ik niet een prfessioneel metselaar ben en het wel netjes wilde hebben, kwam ik een uurtje later ook voor het bier. De mortel moest toch een beetje uitharden, en de keel moest toch worden bevochtigt.
Ergens uurtje later begon het weer iets minder te worden, en mijn dak lag nog steeds vrolijk open. Dus dat werd toch wel weer tijd om weer aan het werk te gaan. Dus dat werd weer muurplaat erop, en slagpluggen erdoor. Even later zat het eerste stukje dakbeschot er al op. En uiteraard, als het lichtelijk begint te motregenen en het langzaam donker wordt, hoor je achter je "Hey gozert, hoe staat het met je bouwput". Ow shit, vrienden. Maar als je bij ons langskomt heb je kans dat je aan het werk wordt gezet, dus zo deze keer ook een beetje :).
Even doorwerken en de tweede en derde plaat OSB zat er al snel op. Maar toen begon het weer rap minder te worden, en het metsel werk in de hoek wilde we toch graag nog even rust gunnen, dus de laatste plaat lieten we toch nog even zitten. Maar voor de rest ging het houtwerk en de pannen erop. Voor het laatste deel had ik nog een mooi koninglijk gekleurt stukje plastic zeil liggen. Ondertussen begon het al harder te regenen, en we waren erg blij toen de boel weer dicht was. Al met al hebben we heel veel bereikt in 1 dag, ik hoop daarom ook dat het weer morgen ook een beetje meezit voor het laatste stukje.