14 Februari 2004, Meters maken

In tegenstelling tot vorige week ziet het weer er allemaal goed uit, dit ik verwacht vrij veel van dit weekend. s'Ochtends had ik met m'n pa als eerste de goten en de gootbeugels opgehaald, aangezien deze binnen waren gekomen. Ik verwacht niet dat we ze per direct nodig zullen hebben, maar als we dat wel willen, heb je ze zeker nodig.
Maar goed, we gingen al snel van start, m'n pa zou zich bezig houden met de achterwand (deze moet immer nog in zijn geheel ingeblubbert worden. Ondertussen ging er het dak af met mij en m'n maat. We begonnen met een kleine spleet, maar omdat er niet zo veel over bleef, ging het hele deel tot aan de hoek van het huis er aan. Zo eindelijk ruimte om te kunnen werken.
We wisten al dat de hoek van het huis er slecht uit zag, maar we konden altijd slecht zien hoe rot deze was. Conclusie was al snel, dat 2 rijen stenen opnieuw gemetselt moesten worden. Dus de metselaar werd even van zijn werk gehaalt om deze klus eerst te doen. (we moeten immers toch nog minimaal 1 dag wachten voordat we weer iets hierop kunnen plaatsen). Verder moesten we ook de basis van het hoekspant repareren. In de hoek was namelijk een balk dwars over beide muren van de hoek geplaatst, waar het spant op rust. Op zich een goede constructie, echter was deze balk door de lekke goot geheel verrot. Nadat we 2 dikke balken als stut onder het spant hadden geplaatst, konden we de oude balk veilig verwijderen. De onderkant van het spant was wel vochtig maar niet rot, dus gewoon stevig in de menie zetten. Hierna 2 balken boven elkaar in de hoek plaatsen, en stevig in de menie (1 zou voldoende zijn, maar als je toch daar bezig bent, en je hebt het materiaal, kun je het beter meteen goed doen).
In deze hoek konden we voorlopig niks doen totdat de mortel gehard is. Dus we richten ons voorlopig maar op de rest van het dak. de eerste 2.5m konden we namelijk al wel de muurplaat en nieuw dakbeschot plaatsen, dus deze slag konden we alvast nemen. Alles netjes afdekken, zodat het veilig de nacht door komt, en we kunnen deze eerste dag van het weekend veilig afronden. Overigens is de achterwand ook redelijk opgeschoten.