11 Januari 2004, Beetje slopen, opruimen, muurankers plaatsen en balken verwijderen

Nudat we een kruiwagen konden gebruiken, ging het opruimen en slopen heel wat sneller. (je tilt je immers nu geen breuk meer). Nu konden we ook meteen de stenen mooi uitsorteren en opstapelen. En dus niet veel later was de rest van de schoorsteen ook weg. Aangezien we nog een klein stukje van de achterste schoorsteen hadden laten zitten, en we nu toch lekker op stoom waren, ging deze d'r ook maar aan. NU waren we van deze sloopklus teminste helemaal verlost.
Na een lunchbreak, gingen we door met nog meer voorbereidende werkzaamheden. In de keuken zat een plafond, maar aangezien ik hier een mooie open constructie wil hebben, heb ik dus een deel van de balken niet meer nodig. Plus daar komt bij dat we deze balken goed kunnen gebruiken voor reparatiewerkzaamheden aan het hoofdgebouw (muurplaaten vervangen, omdat deze verrot zijn). Nu is er in de keuken een spant geplaatst welke niet echt de schoonheidsprijs verdient, en welke ook niet echt bouwkundig verantwoord is (hij is achteraf geplaats, waarschijnlijk omdat ze 'm initieel vergeten waren, en hij is gemaakt van een paar planken rusten op een dwarsbalk welke over alle andere balken rust). Kortom dit wordt anders opgelost. Er komt iets naast het midden, op een bestaande balk, een nieuw spant. Hiervoor wil ik een klasieke stijl gebruiken, omdat je dit zal blijven zien, en ik dat wel mooi vind. Maar om van deze balk een betrouwbare basis te maken voor een spant, moeten er eerst muurankers in komen (om te zorgen dat het dak niet je muren uit elkaar drukt).
Tot zo ver de achtergrond van deze aktie. Deze aktie van balken en spanten vervangen, zonder het dak eraf te halen, heb ik samen met met een maat van me gedaan tijdens een vorige verbouwing. En aangezien hij nog 2 muurankers over had, kwamen deze mooi uit. Als eerste hakten we een gat naast de balk, aan weers zijden. Ik ging er eerst vanuit dat de binnenmuur van de spouwmuur, een muur was van normale bakstenen. Maar wat schetste onze verbazing, het was enkel kalksteen. Oftewel, in plaats van uren op 1 steen hakken (met veel spierpijn tot gevolg, wat overigens vaak moeilijk uit te leggen is als dat in je rechter hand en onderarm is) waren we er zo doorheen, en hadden we snel een paar mooie gaten.
Toen kwam het volgende onderdeel, het plaatsen van het muur anker. De muurankers welke wij gebruiken, bestaan uit een stuk metaal met een gat aan het einde, waar we een metalen spie door steken. De truk is echter dat je vrij weinig ruimte hebt, en ook geen groot gat wilt maken. Dus de onderdelen worden appart in het gat gestoken, waarna ze met wat gefriemel in elkaar worden geschoven. (Uiteraard worden beide onderdelen wel voorzien van een touwtje, want je wilt ze niet horen vallen in je spouw). Nadat ze op hun plek zitten trekt 1 persoon hem een beetje strak en houd om op z'n plaats, terwijl de ander er 3 dikke spijkers in jast.
En dat zitten ze op hun plek, maar zo'n gat in je keuken is ook niks, dus dat werd dicht blubberen. Het gat eerst dicht metselen (we hadden na die schoorsteenaktie toch voldoende bakstenen hiervoor), en dat met het nodige gooi en smijt werk een mooi laagje aanbrengen. Even netjes aanstrijken, en nergens meer aankomen voor een weekje.
De dag zat er nog niet op, en we hadden nog wel even zin om iets te doen. Aangezien de eerste 4 balken niet dragend waren sloopte we deze weg. Even een profisorisch stempeltje er onder (om te zorgen dat een balken niet op het verkeerde moment naar beneden komt), en zagen maar. Ook hier kwam de recipozaag weer als uitkomst. De zaag ging erdoor als boter, en niet veel later was de eerst balk er al uit. Momenteel steken er nog stukjes balk uit de muur, maar deze halen we later weg, en metselen dit netjes dicht. Na wat zaagwerkzaamheden later, hadden we de 4 balken d'r uit. Deze kunnen we alvast mooi gebruiken voor het spant in de keuken (deels).
De dag en het weekend zit er weer op, en ik moet zeggen dat ik een zeer tevreden gevoel heb. Op naar het volgende weekend.