10 April 2004, Voorbereidingen voor het Paasweekend

Dit weekend hebben we, dankzij pasen, 3 dagen. En dat komt goed uit, want we willen graag t/m de helft van het dak de muurplaat vervangen.
Aangezien het niet echt geweldig weer is, wordt het maar zoveel mogelijk voorbereidingen treffen.
Tussen de 2 spanten bij de trap wil ik in de toekomst een dakraam hebben. Dit voornamelijk omdat het, toekomstige, halletje verder geen ramen heeft. En hierdoor een redelijk donkere ruimte wordt. Momenteel Zit er echter tussen deze 2 spanten een ligger waar het dakbeschot op rust. Echter deze is redelijk beschadigt door allerlei bouwkundige constructies door de vorige bewoners, en als we er een groot dakraam willen plaatsen kunnen we hier niet zonder meer de zaag in zetten. Dus er komt een stuk lager een nieuwe ligger. Tussen deze nieuwe ligger en de ligger boven de oude ligger, word eerst de oude ligger weg gehaalt waarna later 2slapers (verticale balken) geplaatst. En hiertussen kan dan een dakraam worden geplaatst. Nou gaan we nu nog niet een dakraam plaatsen, maar we gaan wel alvast de onderste ligger plaatsen. Hierdoor hoven we het dakbeschot maar tot aan de onderste ligger worden vervangen, en zijn we dus ook sneller klaar.
Aangezien we niet een balken van 3.5m hebben als ligger (tenminste eentje welke we hiervoor willen opofferen), maken we er zelf eentje van 2 kleinere balken. Deze monteren we aan elkaar met een lipverbinding, welke we verstevigen met 2 stalen montage platen. Even kijken of hij past, en hij is klaar voor gebruik. We monteren hem nog niet, want dit willen we deels vanaf buiten doen, dit omdat we er dan makkelijker bij kunnen.
De tweede klus welke we voor voorbereiding willen doen, is de muurplaaten in de menie zetten, en deels voorzagen.
Al het voorbereidende werk is gedaan, en we willen toch nog iets doen, dus wordt het toch nog even een klein buiten klusje. Namelijk de steiger opruimen, we verwachten deze voorlopig even niet nodig te hebben, en opgeruimt staat netjes.